I: Cat de des ar trebui sa ud orhideea?
R: Multe persoane fac greseala de a presupune că, de vreme ce orhideele sunt plante specifice pădurilor tropicale, acestea trebuie să fie udate de mai multe ori pe săptămână. Din păcate, udarea in exces va ucide rădăcinile oricarui tip orhidee in scurt timp. Regula generală pentru orhideele cultivate in casa este sa fie udate la fiecare 5 - 12 zile, In funcţie de tipul de orhidee, de temperatura mediului ambiant, precum şi de perioada din an. In timpul lunilor calde de vară când zilele sunt lungi, adăparea mai frecventa este necesară decât In zilele mai scurte si racoroase de iarnă.
Există trei tipuri de de orhidee: cele care ar trebui să fie păstrate Intr-un mediu constant umed; cele care ar trebui să fie lăsate să se usuce aproape de tot In perioada dintre udari, cu excepţia cazurilor de creştere activă; şi cele care trebuie să fie Intotdeauna lasate sa se usuce putin intre udari.
Tipurile de orhidee care trebuiesc pastrate intr-un mediu constant umed: Paphiopedilum, Miltonia, Cymbidium, Odontoglossum
Tipurile de orhidee care trebuiesc pastrate intr-un mediu constant umed in perioada de crestere, respective lasate sa se usuce in rest: Cattleya, Oncidium, Brassia, Dendrobium.
Tipurile de orhidee care trebuiesc lasate aproape sa se usuce intre udari: Phalaenopsis, Vanda, Ascocenda.
Intr-o familie de plante la fel de mare ca cea a Orhideelor, există, desigur, excepţii de la aceste reguli. Intotdeauna asiguraţi-vă că solicitati instructiunile de udare atunci când achiziţionaţi un nou tip de orhidee cu care nu sunteti familiarizat.
I: Cat de des trebuiesc fertilizate orhideele?
R: Este necesar sa folositi hrana special creata pentru orhidee sis a urmati instructiuni de pe ambalaj. In mod normal, este recomandata utilizarea ingrasamantului o data pe luna. Utilizarea mai rara inhiba cresterea si inflorirea plantei; fertilizarea in exces poate duce la arderea radacinilor si a frunzelor si inhibarea infloririi.
I: Ce trebuie facut cand orhideea phalaenopsis nu mai infloreste?
R: Daca planta dumneavoastra este sanatoasa, are frunzele verzi si tari, taiati vechea tija deasupra unui nod, chiar sub cel mai de jos boboc. Exact in acel loc va aparea o noua tija florala. Daca planta dumneavoastra este slabita, cu frunzele ofilite, sau planta este relativ mica, cel mai bun lucru de facut este sa taiati tija de la baza, evitand astfel slabirea suplimentara a plantei prin inflorirea acesteia. Cu atentie udati si fertilizati planta pana cand isi revine si va inflori din nou. Acest lucru poate dura pana la un an, poate si mai mult, deoarece orhideea Phalaenopsis, ca majoritatea orhideelor, este o planta cu un ritm lent de crestere.
I: Tin orhideea phalaenopsis in casa, dar niciodata nu a inflorit . Ce pot face?
R: Cel mai frecvent motiv pentru care orhideea dumneavoastra nu infloreste este lumina insuficienta. Mutati orhideea langa o fereastra, de unde sa primeasca lumina. Atentie sa nu o expuneti la lumina puternica a soarelui (ideal ar fi sa o plasati la un geam orientat spre sud). Ati putea, de asemenea, incerca cu o lumina fluorescenta plasata la aproximativ 1-2 metri deasupra frunzelor. Sunt necesare aproximativ 12 ore de lumina suplimentara pe zi. Orhideea va inflori in conditiile in care temperatura scade pe o perioada de pana la 4 saptamani. Daca optati pentru racirea temperaturii pe timpul noptii, dupa aceasta perioada de 4 saptamani, este necesara cresterea temperaturii la normal. Urmariti daca aceasta variatie de temperatura a stimulat inflorirea plantei dumneavoastra.
I: Cum stiu daca orhideea mea primeste suficienta lumina?
R: Un indicator bun este culoarea frunzelor. In general vorbind, culoarea frunzelor trebuie sa fie un verde deschis, decat un verde inchis. Culoarea inchisa a frunzelor indica lipsa luminii, in timp ce culoarea verde spre rosu indica prea multa lumina. Acele tipuri de orhidee care necesita mai multa lumina, cum ar fi cattleyas, dendrobiums şi oncidiums, ar trebui plasate spre sud sau vest, insa asigurati-va ca protejati frunzele de caldura puternica a soarelui in zilele fierbinti de vara. Miltonias, phalaenopsis şi paphiopedilums prefer putina lumina si de preferat ar trebui expuse cat mai departe de fereastra sau plasate spre est sau nord.
I: Pe frunzele orhideei au aparut pete negre. Este boala?
R: Se pare ca planta dumneavoastra sufera de arsura solara! In zilele lungi si luminoase cantitatea de lumina este prea mare si astfel frunzele se incing si se ard. Va trebui sa mutati planta de la soare sau sa trageti draperiile pentru a o proteja de lumina directa a soarelui. Pe parcurs ce intensitatea luminii scade, odata cu lasarea serii, puteti muta planta din nou la lumina. Verificati frecvent frunzele pentru a putea observa orice pata de culoare. Acest aspect este un indicator ca au fost prea mult expuse la soare.
I: Cum stiu ca planta trebuie replantata?
R: O orhidee phalaenopsis ar trebui sa reziste in suportul initial pentru aproximativ 2 ani. Atunci cand exista prea multe radacini crescute mult in afara vasului, cel mai probabil planta nu a mai fost transplantata de mai multi ani. Daca planta dumneavoastra nu este inflorita, acum este momentul sa o replantati. Asigurati-va ca ati taiat toate radacinile moarte (le recunoasteti dupa culoarea inchisa si dupa faptul ca sunt foarte moi). Ocazional pot fi foarte uscate cu un fir trecand prin mijlocul radacinii. Pozitionati planta cu radacinile in vas si adaugati scoarta pana la nivelul primului nivel de Frunze. Asteptati o saptamana pana reluati udarea si fertilizarea.